Proč některé strany nabízí v krajských volbách řešení věcí, které nelze řešit na krajské úrovni?


Jako před každými volbami, i před těmito krajskými rozjely jednotlivé strany i kandidáti kampaně, které jim měly pomoci získat potřebné hlasy. V nich většinou vyzdvihovaly, proč bychom měli volit právě je, a nikoliv jejich opozici. Často se také nesla ve znamená dehonestace oponentů, což samozřejmě není nic nového.

 

Součástí kampaní bylo také představování toho, co by chtěly v dalším funkčním období udělat. To je samozřejmě pochopitelné, ovšem když se podíváme na to, co jednotlivé strany slibují, zjišťujeme, že se často jedná o věci, které lze řešit pouze na státní, nikoliv na krajské úrovni. Proč tedy tyto věci slibují v krajských volbách?

 

korupce v politice

 

Důvod je samozřejmě jednoduchý – snaží se získat co nejvíce voličů. Slibovat v podstatě nesplnitelné není v politice nic nového, ať už na jakékoliv úrovni. Politici dobře vědí, která témata běžného občana pálí, případně je mohou i sami vytvářet. Rozhodně tedy není nic zvláštního na tom, že se toho všeho snaží využít.

 

Je však otázkou, proč jim to prochází. Z jakého důvodu si lidé neuvědomují, že jsou takto obelháváni? Zdaleka nejčastěji proto, že mnoho lidí často neví, co je v kompetenci krajského zastupitelstva a co je v kompetenci parlamentu. A i ti, kteří o tom mají nějaké povědomí, mnohdy věří, že i na úrovni kraje lze nějakým způsobem ovlivnit státní politiku.

 

jak fungují volby

 

Co z toho vyplývá pro nás? Je to další důkaz, že politika není zrovna důvěryhodná. Než tedy dáme někomu svůj hlas, ať už v jakýchkoliv volbách, měli bychom se zajímat o to, co nám daná strana či člověk vlastně slibuje, a jak reálné je splnění těchto slibů. Pouze tak se situace může alespoň trochu změnit.

 

Bohužel, běžný volič si toto příliš neuvědomuje. Podle toho pak také dopadají výsledky voleb, kdy populisté získávají čím dál větší vliv. Zda je to dobře, je pak už jiná otázka, kterou si už musí zodpovědět každý sám.

Doporučené články