Naše tělo potřebuje doplnit vitamíny, minerály a další potřebné látky. Náš organismus se musí pročistit a mysl povzbudit.
• Posilující a čistící nápoj z mladých kopřiv a pampelišek si uděláme snadno a rychle v kuchyňském mixeru. Do půl litru vody dáme hrst mladých kopřiv a hrst mladých lístků z pampelišek. Vše rozmixujeme, necháme půl hodiny stát, přecedíme a vypijeme.
• Jarní čaj pijeme 3x denně po dobu 4 týdnů. K přípravě směsi potřebujeme 30 g březových listů, 20 g rozdrcených semen fenyklu, 20 g lístků meduňky, 10 g sušených šípků, 10 g květů černého bezu. 1 lžičku čajové směsi zalejeme 150 ml horké vody a necháme 10 minut louhovat. Přecedíme a pijeme.
• Bylinkový nápoj připravíme z 1 dílu listů ostružiníku, 1 dílu listů maliníku, 1 dílu listů černého rybízu, 1 dílu listů z lesního jahodníku a 1 dílu listů kopřivy. Vytvoříme směs, kterou zalijeme 750 ml studené vody a necháme pod pokličkou den louhovat. Potom přivedeme na několik vteřin k varu a necháme dalších 10 minut louhovat a scedíme do termosky. Nalačno vypijeme hrnek a zbytek popíjíme v průběhu dne.
Kopřivy
Kopřivy se v léčitelství používají odpradávna hlavně k pročištění krve a ke zlepšení imunitního systému. Čaje se pijí jako prevence proti nachlazení, při kašli, žaludečních problémech, žlučových kolikách, zánětech močových cest, při onemocnění jater, jako podpora srážlivosti krve a pomoc při chudokrevnosti. Mladé lístky se využívají i na nádivku, do polévek a salátů. Připravují se také podobně jako špenát.
Pampeliška
Čerstvé mladé lístky se kvůli obsahů vitamínu C a minerálů dobře hodí do salátů. Pokud je chuť moc hořká, doporučují se rostliny na zahrádce přikrýt na pár dní tmavým poklopem, až se listy vybělí. Z kořene se připravuje odvar, který pomáhá z těla odstraňovat škodliviny a příznivě působí na játra, žlučník a střeva. Drcený sušený kořen se může spolu s čekankou přidat do kávovinových směsí.