Možná i vy už jste slyšeli o tom, že trendem posledních let se stává klíčení semínek. Má hned několik předností, které z něj dělají hit číslo jedna:
Za prvé, jedná se o ideální způsob, jak obohatit jídelníček. Mladé výhonky rostlin obsahují celou řadu výživově hodnotných látek, které lidské tělo potřebuje pro zdraví. Najdete v nich důležité vitamíny, minerální látky i enzymy, stopové prvky, a ještě celou řadu důležitých prvků. Konzumaci klíčků vám tedy doporučí nejeden výživový poradce.
Za druhé, s mladými výhonky rostlin můžete čarovat v kuchyni. Nejenže jsou zdravé, ale jsou i velmi chutné – šťavnaté a křupavé, zkrátka se jim nedá odolat. Navíc, různé druhy klíčků mají různé chutě, ale třeba i barvy, což dává další podněty pro jejich zpracování v kuchyni. Ať už je tedy využijete v teplé anebo studené kuchyni na mnoho způsobů, anebo je budete křoupat jen tak, jistě si na nich skvěle pochutnáte.
A za třetí, klíčení semínek je zábavná kratochvíle – jistě uspokojí všechny lidi, kteří touží po pěstování zeleniny, ale nemají k tomu vhodné podmínky, třeba prostor na záhony. Takto si můžete vypěstovat hromadu zeleniny s minimálními nároky i s minimálním úsilím. Vždyť k tomu potřebujete jen kousek místa na okenním parapetu a vhodnou nádobu, třeba takovou, jako je klíčící biomiska anebo speciálně upravená sklenice na klíčení.
Každopádně, celé je to jen o tom, že vezmete hrst semínek, vložíte je do nádoby, necháte je přes noc nabobtnat pod vodou, a nadále už budete pouze udržovat semena vlhká. Jen tak málo stačí k úspěchu! Je to snadný proces na několik málo dnů. A přebytek úrody můžete směle uložit do lednice, kde vám klíčky ve skvělé kondici vydrží až několik dní – můžete si je tak vypěstovat do zásoby, obdarovat s nimi přátele anebo je využívat k průběžnému chroupání, třeba u televize.
Uvidíte, že pěstování mladých výhonků rostlin brzy chytí za srdce i vás!